Wielomian/Analiza/Tok działania
Wielomian/Analiza/Tok działania
Dzień dobry mam problem z takim o to wielomianem
\(\displaystyle{ x ^3-12x^2+6=0}\)
nie wiem w ogóle od czego zacząc
z góry dziękuję i pozdrawiam
\(\displaystyle{ x ^3-12x^2+6=0}\)
nie wiem w ogóle od czego zacząc
z góry dziękuję i pozdrawiam
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wielomian/Analiza/Tok działania
Sprawdź czy, któryś z dzielników wyrazu wolnego jest pierwiastkiem równania.
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Wielomian/Analiza/Tok działania
Nie jest. Ten wielomian ma 3 pierwiastki rzeczywiste ale dosyć brzydkie.
\(\displaystyle{ x _{1} \approx -0,687}\)
\(\displaystyle{ x _{2} \approx 0,729}\)
\(\displaystyle{ x _{3} \approx 11,958}\)
\(\displaystyle{ x _{1} \approx -0,687}\)
\(\displaystyle{ x _{2} \approx 0,729}\)
\(\displaystyle{ x _{3} \approx 11,958}\)
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Wielomian/Analiza/Tok działania
Są na to wzory.mania21 pisze:moze pokazac mi pan pokazac jak doszedł pon do tego
Najpierw podstawienie: \(\displaystyle{ x=y+4}\) żeby pozbyć się kwadratu.
Po redukcji zostaje nam: \(\displaystyle{ y ^{3}-48y-122=0}\)
Czyli w naszym wypadku \(\displaystyle{ p=-48 \wedge q=-122}\)
Liczymy wyróżnik: \(\displaystyle{ \Delta=( \frac{1}{3}p) ^{3}+( \frac{1}{2}q) ^{2}=-375}\)
Wyróżnik jest ujemny więc wielomian ma 3 pierwiastki rzeczywiste.
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{3q}{2p \sqrt{- \frac{1}{3}p}}= \frac{61}{64}}\)
Czyli \(\displaystyle{ \alpha \approx 17,6 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y _{1}=2 \sqrt{- \frac{1}{3}p } \cdot cos (\frac{1}{3} \cdot \alpha ) \approx 7,958 \\ y _{2}= 2 \sqrt{- \frac{1}{3}p } \cdot cos (\frac{1}{3} \cdot (360+\alpha) ) \approx -4,687\\ y _{3}=2 \sqrt{- \frac{1}{3}p } \cdot cos( \frac{1}{3} \cdot (720+\alpha )) \approx -3,271\end{cases}}\)
Teraz wracamy na \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1} \approx 11,958 \\ x _{2} \approx -0,687 \\x _{3} \approx 0,729 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, o 10:21 przez mcbob, łącznie zmieniany 3 razy.
Wielomian/Analiza/Tok działania
może pokazac Pan mi te wzory albo jak Pan to rozwiązywał byłbym bardzo wdzięczny-- 11 maja 2009, o 10:08 --A mógłby Pan rozpisac mi to zadanie krok po kroku
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Wielomian/Analiza/Tok działania
A nie rozpisałem?mania21 pisze:A mógłby Pan rozpisac mi to zadanie krok po kroku
Jeśli czegoś nie rozumiesz to napisz konkretnie w którym miejscu.
Wielomian/Analiza/Tok działania
dlaczego i za co podstawiamy y=x+4 i jeśli mogłby pan napisac jak te wzory sie nazywają-- 11 maja 2009, o 10:17 --A mógłby pan rozpisac to zadanie jak dla nowicjusza a wytłumaczeniem
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Wielomian/Analiza/Tok działania
Tam wyżej trochę źle zapisałem. Poprawione ma być \(\displaystyle{ x=y+4}\)
Podstawienie jest po to by pozbyć się wyrażenia \(\displaystyle{ x ^{2}}\) i otrzymać postać która kwalifikuje się na powyższe wzory. A dlaczego \(\displaystyle{ x=y+4}\) to wynika bezpośrednio ze współczynnika przy \(\displaystyle{ x ^{2}}\) i wzorów skróconego mnożenia. Wstaw i wylicz a zobaczysz dokładnie jak to działa.
Podstawienie jest po to by pozbyć się wyrażenia \(\displaystyle{ x ^{2}}\) i otrzymać postać która kwalifikuje się na powyższe wzory. A dlaczego \(\displaystyle{ x=y+4}\) to wynika bezpośrednio ze współczynnika przy \(\displaystyle{ x ^{2}}\) i wzorów skróconego mnożenia. Wstaw i wylicz a zobaczysz dokładnie jak to działa.
Wielomian/Analiza/Tok działania
nadal nie rozumiem a więc proszę pan bardzo aby pan rozpisał to jak dla głupka i tak dziękuje co pan dla mnie zrobił
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Wielomian/Analiza/Tok działania
Po pierwsze to bez pan jeszcze do tego nie dorosłemmania21 pisze:nadal nie rozumiem a więc proszę pan bardzo aby pan rozpisał to jak dla głupka i tak dziękuje co pan dla mnie zrobił
Po drugie to że czegoś nie rozumiesz nie znaczy że jesteś głupkiem. Każdy nowy materiał wydaje się trudny.
\(\displaystyle{ (y+4) ^{3}-12(y+4) ^{2}+6=0}\)
\(\displaystyle{ y ^{3}+12y ^{2}+48y+64-12y ^{2}-96y-192+6=0}\)
\(\displaystyle{ y ^{3}-48y-122=0}\)
Wielomian/Analiza/Tok działania
jakie są to wzory dokładna nazwa i po co liczymy ten wyróżnik
-- 11 maja 2009, o 10:44 --
podam swoje gg i wytłumaczysz mi lepiej 6309361 prosze o odpowiedz
-- 11 maja 2009, o 10:47 --
: \(\displaystyle{ \Delta=( \frac{1}{3}p) ^{3}+( \frac{1}{2}q) ^{2}=-375}\) skąd to sie wzieło-- 11 maja 2009, o 10:54 --do jakiej postaci podstawiamy wyliczone y-greki
-- 11 maja 2009, o 10:44 --
podam swoje gg i wytłumaczysz mi lepiej 6309361 prosze o odpowiedz
-- 11 maja 2009, o 10:47 --
: \(\displaystyle{ \Delta=( \frac{1}{3}p) ^{3}+( \frac{1}{2}q) ^{2}=-375}\) skąd to sie wzieło-- 11 maja 2009, o 10:54 --do jakiej postaci podstawiamy wyliczone y-greki
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, o 10:51 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Wielomian/Analiza/Tok działania
Na równanie trzeciego stopnia mamy wzory Cardano.mania21 pisze:jakie są to wzory dokładna nazwa i po co liczymy ten wyróżnik
... go_stopnia
... haslo.html
http://www.math.us.edu.pl/~pgladki/faq/node127.html
Ja podałem postać trygonometryczną wzorów która znajduje się w książce "Analiza matematyczna w zadaniach" W. Krysicki, L. Włodarski
Co do tłumaczenia to znając postać ogólną wzorów nie ma co tłumaczyć bo tylko wstawiamy konkretne wartości.
Nawiązując do wyróżnika to jest on po to aby określić liczbę pierwiastków:
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)mamy 1 pierwiastek rzeczywisty i 2 zespolone
\(\displaystyle{ \Delta<0}\) mamy 3 pierwiastki rzeczywiste
\(\displaystyle{ \Delta=0}\) mamy 2 pierwiastki rzeczywiste z czego jeden jest podwójny
W tym wypadku do wzoru \(\displaystyle{ x=y+4}\)mania21 pisze:do jakiej postaci podstawiamy wyliczone y-greki
Wielomian/Analiza/Tok działania
wzór \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{3q}{2p \sqrt{- \frac{1}{3}p}}= \frac{61}{64}}\) jak sie nazywa i skąd sie wzioł
-- 11 maja 2009, o 11:30 --
proszę o odpowiedz w sprawie cos
-- 11 maja 2009, o 11:47 --
dlaczego wziałes kąty 360 i 720 stopni-- 11 maja 2009, o 11:49 --proszę o odpowiedz
-- 11 maja 2009, o 11:30 --
proszę o odpowiedz w sprawie cos
-- 11 maja 2009, o 11:47 --
dlaczego wziałes kąty 360 i 720 stopni-- 11 maja 2009, o 11:49 --proszę o odpowiedz
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, o 11:25 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Wielomian/Analiza/Tok działania
Wzór \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{3q}{2p \sqrt{- \frac{1}{3}p}}}\)
Chyba wiesz co oznaczają \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\).
Po prostu tak wygląda ten wzór, a my do niego wstawiamy konkretne \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) co w tym przypadku dało nam wartość \(\displaystyle{ \frac{61}{64}}\).
Chyba wiesz co oznaczają \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\).
Po prostu tak wygląda ten wzór, a my do niego wstawiamy konkretne \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) co w tym przypadku dało nam wartość \(\displaystyle{ \frac{61}{64}}\).
Bo we wzorze mamy \(\displaystyle{ x _{k+1}=2 \sqrt{- \frac{1}{3}p} \cdot cos (\frac{1}{3} \cdot ( \alpha +2k\pi))}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in \lbrace 0;1;2 \rbrace}\)mania21 pisze:dlaczego wziałes kąty 360 i 720 stopni