Rozwiąż Nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
walekjr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 maja 2009, o 14:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TARNÓW
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż Nierówność

Post autor: walekjr »

\(\displaystyle{ \sqrt{1-\sqrt{x-2}}+\sqrt{1-\sqrt{4-x}} \ge x^{3}-10x^{2}-75x+100}\)

jak to ruszyć wogole xD? nie widze ukrytego wzoru skróconego mnożenia pod pierwiastkiem i jedyne co mi przychodzi do głowy to zpotęgowac obustronnie?...
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Rozwiąż Nierówność

Post autor: klaustrofob »

zacznij od dziedziny. z wyrażenia pod pierwszym pierwiastkiem wynika, że: a) x>=2, b) x<=3. z wyrażenia pod drugim pierwiastkiem x<=4 oraz x>=3. stąd x=3. wystarczy sprawdzić, czy to spełnia nierówność.
ODPOWIEDZ