Podzielnosc wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bartek1965
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 sty 2006, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Podzielnosc wielomianu

Post autor: bartek1965 »

Nie wiem czy w dobrym miejscu to umieszczam.

Wykaz, ze wielomian \(\displaystyle{ W(x) = (x - 2)^{2m}}\) + \(\displaystyle{ (x - 1)^{m}}\) - 1 jest podzielny przez wielomian P(x) = (x - 1)(x - 2) dla kazdego m\(\displaystyle{ \in}\)N.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Podzielnosc wielomianu

Post autor: Tomasz Rużycki »

Ile to jest \(\displaystyle{ W(1)}\) i \(\displaystyle{ W(2)}\)?
bartek1965
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 sty 2006, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Podzielnosc wielomianu

Post autor: bartek1965 »

W(1)=0 i W(2)=0

ale jesli podtawie to \(\displaystyle{ (1-2)^{2m}}\) + \(\displaystyle{ (1-1)^{m}}\) -1=0
to wychodzi dla m=1
w drugim przypadku tak samo
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Podzielnosc wielomianu

Post autor: Lorek »

bartek1965 pisze:to wychodzi dla m=1
Wg mnie to wychodzi dla każdego m naturalnego (oprócz 0):P
ODPOWIEDZ