Iloczyn czynników liniowych

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Carmaniola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2009, o 17:05
Płeć: Kobieta

Iloczyn czynników liniowych

Post autor: Carmaniola »

Mam do rozwiązania zadanie z wielomianów. Po prostu nie wiem jak je rozwiązać, nawet patrząc na podobne przykłady. Nie rozumiem. Proszę o pomoc.

Zapisz w postaci iloczynu czynników liniowych wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x ^{3} -5x ^{2} +4}\)


Zapis poprawiłem. Zapoznaj się z LaTeXem, by Twoje posty były czytelne i zrozumiałe.
Rogal
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Iloczyn czynników liniowych

Post autor: Artist »

\(\displaystyle{ =(x-1)(x^{2}-4x-4)}\)
Patrzysz, ze 1 jest miejscem zerowym, wyciągasz przed nawias i dalej kwadratówka.
Carmaniola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2009, o 17:05
Płeć: Kobieta

Iloczyn czynników liniowych

Post autor: Carmaniola »

Ok, ale proszę powiedz mi jak doprowadziłeśaś to do takiej postaci? Bo dalej to wiem. Z pierwszego nawiasu wynika mz1 z drugiego liczymy deltę i wychodzą dwa pierwiastki itd.
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Iloczyn czynników liniowych

Post autor: Artist »

Otóż:
Szukam miejsc zerowyc w dzielnikach wyrazu wolnego tj. -4,-2,-1,1,2,4
Podstawiam kolejno i wychodzi:
\(\displaystyle{ W(1)=1-5+4=0}\)
Czyli 1 jest miejscem zerowym. No i mam taą postać.
Carmaniola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2009, o 17:05
Płeć: Kobieta

Iloczyn czynników liniowych

Post autor: Carmaniola »

Bardzo Ci dziękuję za pomoc Artist:)

Dziękuje Rogal, zapoznam się:)
ODPOWIEDZ