Rozwiąż równanie/Proszę o wytłumaczenie/analizę działań.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 15:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie/Proszę o wytłumaczenie/analizę działań.
\(\displaystyle{ (3x+y-7)^{2}+(2x-3y-1) ^{4}=0}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równanie/Proszę o wytłumaczenie/analizę działań.
Zauważ, że oba składniki po lewej stronie równania są dodatnie. Suma dowolnych liczb dodatnich jest równa zero tylko wtedy, gdy obie te liczby są równe zero. Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (3x+y-7)^2=0 \\ (2x-3y-1)^4=0 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} 3x+y-7=0 \\ 2x-3y-1=0 \end{cases} \Leftrightarrow ...}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (3x+y-7)^2=0 \\ (2x-3y-1)^4=0 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} 3x+y-7=0 \\ 2x-3y-1=0 \end{cases} \Leftrightarrow ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 15:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie/Proszę o wytłumaczenie/analizę działań.
Ale jestem głupia, nie wpadłam na to, dziękuję.
Z mnożeniem to jest błogo, bo wtedy wiadomo, że jeden ma byc równy 0:)
Z mnożeniem to jest błogo, bo wtedy wiadomo, że jeden ma byc równy 0:)