Rozwiąż nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
PCcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 30 sty 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: PCcik »

\(\displaystyle{ -2x^3+4x^2+9x+3}\)

\(\displaystyle{ -2x^3+4x^2+9x+3:x+1=-2x^2+6x+3}\)

\(\displaystyle{ \Delta=b^2-4ac=6^2-4*(-2)*3=36+24=60}\)

\(\displaystyle{ x_1=\frac{-6-\sqrt{60}}{2*(-2)}=\frac{-6-\sqrt{4*15}}{-4}=\frac{-6-2\sqrt{15}}{-4}=\frac{3-2\sqrt{15}}{2}=3-\sqrt{15}}\)

Powinno: \(\displaystyle{ \frac{3-\sqrt{15}}{2}}\)
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Artist »

Ostatnie dwie równości źle masz:
\(\displaystyle{ \frac{-6-2\sqrt{15}}{-4}=\frac{-2(3+\sqrt{15})}{-4}=\frac{3+\sqrt{15}}{2}}\)
PCcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 30 sty 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: PCcik »

Artist pisze:\(\displaystyle{ \frac{-6-2\sqrt{15}}{-4}=\frac{-2(3+\sqrt{15})}{-4}}\)
Ale czemu tak?
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Artist »

Wyłącz sobie -2 przed nawias, zdaje się, ze to jeszcze szkoła podstawowa
PCcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 30 sty 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 26 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: PCcik »

Phi... Dobra daję ci +.

PS. Wracam do podstawówki.
ODPOWIEDZ