dwukrotny pierwiastek a b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
dee_jay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 13:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków/Wadowice
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 11 razy

dwukrotny pierwiastek a b

Post autor: dee_jay »

Liczba \(\displaystyle{ 2}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-ax ^{2}+bx+12}\). Wyznacz \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\).
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

dwukrotny pierwiastek a b

Post autor: RyHoO16 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(2)=0 \\ W^{\prime}(2)=0 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
dee_jay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 13:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków/Wadowice
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 11 razy

dwukrotny pierwiastek a b

Post autor: dee_jay »

dzieki,a czy jest sposób żeby bez pochodnej to zrobic?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

dwukrotny pierwiastek a b

Post autor: xanowron »

Schematem Hornera dzielisz dwa razy przez \(\displaystyle{ x-2}\) i to co wychodzi jako reszta ma być równe \(\displaystyle{ 0}\) i dostaniesz dwie reszty, spinasz klamerką i masz układ dwóch równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ a,b}\)

Jakbyś zrobiła to z pochodnych to wyjdzie DOKŁADNIE tak samo
Awatar użytkownika
dee_jay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 13:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków/Wadowice
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 11 razy

dwukrotny pierwiastek a b

Post autor: dee_jay »

dzięki
ODPOWIEDZ