Rozkład danego wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Rozkład danego wielomianu na czynniki

Post autor: Bartek1991 »

Czy wielomian \(\displaystyle{ W(t) = 4t^3 - 2t - 1 = 0}\) da się rozłożyć jakś na czynniki ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozkład danego wielomianu na czynniki

Post autor: anna_ »

Nie da się.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Rozkład danego wielomianu na czynniki

Post autor: Bartek1991 »

Ten wielomian ma jednak jedno miejsce zerowe. Czy jest możliwość jego obliczenia?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozkład danego wielomianu na czynniki

Post autor: anna_ »

Rozwiązywanie równań kanonicznych
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Rozkład danego wielomianu na czynniki

Post autor: xanowron »

Można pokazać, że ma ten pierwiastek i np. podać przedział gdzie leży. Jeżeli chodzi o dokładne obliczenie go to trochę dużo roboty z tym byłoby, bo komputer podaje, że \(\displaystyle{ x_{0}=\frac{1}{12} \cdot \sqrt[3]{216-24\sqrt{57}} + \frac{ \sqrt[3]{9+\sqrt{57}} }{23^{\frac{2}{3}}}}\)
ODPOWIEDZ