rozkładanie na czynniki nieorzkładalne - problem
- aleo
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 11 razy
rozkładanie na czynniki nieorzkładalne - problem
Witam
mam problem jak to wyliczyć
treść rozłóż na czynniki nierozkładalne
\(\displaystyle{ x^{3} -3x ^{2} -9x+27}\)
obliczam to w następujący sposób
\(\displaystyle{ x^{3} -3x ^{2} -9x+27}\)=\(\displaystyle{ x^{2} (x-3)-3(3x-9)}\) i co dalej może mi ktoś wytłumaczy
co dalej mam zrobić ?
mam problem jak to wyliczyć
treść rozłóż na czynniki nierozkładalne
\(\displaystyle{ x^{3} -3x ^{2} -9x+27}\)
obliczam to w następujący sposób
\(\displaystyle{ x^{3} -3x ^{2} -9x+27}\)=\(\displaystyle{ x^{2} (x-3)-3(3x-9)}\) i co dalej może mi ktoś wytłumaczy
co dalej mam zrobić ?
- aleo
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 11 razy
rozkładanie na czynniki nieorzkładalne - problem
no ok wszystko rozumiem tylko jak wyciagam x−3 przed nawias to dlaczego zostaje tylko jedno x−3 ?
- oluch-na
- Użytkownik
- Posty: 253
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 12 razy
rozkładanie na czynniki nieorzkładalne - problem
Pytasz się mnie na gg o:
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{(-2) ^{3} }}\)
Rozłożymy to:
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{(-2) ^{3} } =2 \sqrt{-8}=2 \sqrt{4 \cdot (-2)} = 2 \sqrt{2 ^{2} \cdot (-2)} = 2 *2\sqrt{ (-2)}=4 \sqrt{(-2)}}\)
Jest to błędne rozwinięcie, ponieważ liczba pod pierwiastkiem jest zawsze większa bądź równa zero:
\(\displaystyle{ a ^{b} = c \Leftrightarrow \sqrt{c}=a}\)
Żadna liczba podniesiona do potęgi drugiej nie daje (-2).
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{(-2) ^{3} }}\)
Rozłożymy to:
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{(-2) ^{3} } =2 \sqrt{-8}=2 \sqrt{4 \cdot (-2)} = 2 \sqrt{2 ^{2} \cdot (-2)} = 2 *2\sqrt{ (-2)}=4 \sqrt{(-2)}}\)
Jest to błędne rozwinięcie, ponieważ liczba pod pierwiastkiem jest zawsze większa bądź równa zero:
\(\displaystyle{ a ^{b} = c \Leftrightarrow \sqrt{c}=a}\)
Żadna liczba podniesiona do potęgi drugiej nie daje (-2).
- Wooler
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
rozkładanie na czynniki nieorzkładalne - problem
o to bym sie kłóciłoluch-na pisze:
Żadna liczba podniesiona do potęgi drugiej nie daje (-2).
\(\displaystyle{ ( j\sqrt{2} )^{2} = -2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
rozkładanie na czynniki nieorzkładalne - problem
w zbiorze liczb rzeczywistych, a zadania wyżej nie wskazują na wyższą matematykę niż zbiór liczb rzeczywistych
- Wooler
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
rozkładanie na czynniki nieorzkładalne - problem
nigdzie nie bylo napisane ze w zbiorze liczb rzeczywistych. kolega napisal ze nie zna ZADNEJ liczby wiec mu ją pokazałem tylko