Wykazanie że wielomian ma pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

Wykazanie że wielomian ma pierwiastki

Post autor: Psycho »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = ax^{3} - bx^{2} - cx +d}\), gdzie a,b,c,d są czterema kolejnymi parzystymi liczbami naturalnymi dodatnimi. Wykaż, że wielomian ma trzy pierwiastki i oblicz dla jakich a,b,c,d suma tych pierwiastków jest największa.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Wykazanie że wielomian ma pierwiastki

Post autor: Ateos »

\(\displaystyle{ w(x)=2nx^3-(2n+2)x^2-(2n+4)x+2n+6}\)
teraz zauwaz, ze:
w(1)=0, podziel wielomian w(x) przez dwumian x-1 i sprawdz delte w trojmianie(powinna byc wieksza od zera, niezaleznie od n)

i wychodzi: \(\displaystyle{ \forall n \in N \quad \Delta>0}\)
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

Wykazanie że wielomian ma pierwiastki

Post autor: Psycho »

Ale jestem leniwy Doszedłem do tego i nie chciało mi się podzielić (myślałem, że nie ma to sensu). Heh, dzięki
ODPOWIEDZ