Wykonaj działania i doprowadź do najporstrzej postaci:
1. \(\displaystyle{ \frac{5}{x+2}- \frac{3}{2-x}- \frac{6x}{ x^{2}-4 }}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{ x^{2}+2x }{36-9 x^{2} } \cdot \frac{2x-4}{ x^{2} }}\)
Wykonaj działania i doprowadź do najporstrzej postaci
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Wykonaj działania i doprowadź do najporstrzej postaci
2.
Zał:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\ne 0\\ x\ne 2\\x\ne -2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (x^2+2x)(2x-4)=2x^3-4x^2+4x^2-8x=2x^3-8x\\(36-9x^2)x^2=36x^2-9x^4\\\frac{2x^3-8x}{36x^2-9x^4}=\frac{2x^2-8}{36x-9x^2}}\)
Zał:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\ne 0\\ x\ne 2\\x\ne -2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (x^2+2x)(2x-4)=2x^3-4x^2+4x^2-8x=2x^3-8x\\(36-9x^2)x^2=36x^2-9x^4\\\frac{2x^3-8x}{36x^2-9x^4}=\frac{2x^2-8}{36x-9x^2}}\)