Witam. Bardzo proszę Was o pomoc będe bardzo wdzięczny
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian kwadratowy P(x)= \(\displaystyle{ x^{2}}\) +2x-8 jest równa R(x)=-5x+2.Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+4)
Funkcje wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Funkcje wielomianowe
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+(-5x+2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot(x+4)(x-2)+(-5x+2)}\)
\(\displaystyle{ W(-4)=szukane}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot(x+4)(x-2)+(-5x+2)}\)
\(\displaystyle{ W(-4)=szukane}\)
- oluch-na
- Użytkownik
- Posty: 253
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 12 razy
Funkcje wielomianowe
Co myślicie o takim sposobie rozwiązywania tego typu zadań?
\(\displaystyle{ R(x)=-5x+2}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}+2x-8=(x+4)(x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)P(x)+R(x)}\)
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{(x+4)}= \frac{Q(x)(x+4)(x-2)}{(x+4)}+ \frac{R(x)}{(x+4)}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ R(\frac{W(x)}{(x+4)})=R(\frac{R(x)}{(x+4)})}\)
... i tu łatwo policzyć resztę z dzielenia.
Nie wiem czy to jest to samo, ale chciałam się dowiedzieć, czy tak też można robić.... chyba jeszcze z takim rozwiązywaniem się na tym forum nie spotkałam.
\(\displaystyle{ R(x)=-5x+2}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}+2x-8=(x+4)(x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)P(x)+R(x)}\)
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{(x+4)}= \frac{Q(x)(x+4)(x-2)}{(x+4)}+ \frac{R(x)}{(x+4)}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ R(\frac{W(x)}{(x+4)})=R(\frac{R(x)}{(x+4)})}\)
... i tu łatwo policzyć resztę z dzielenia.
Nie wiem czy to jest to samo, ale chciałam się dowiedzieć, czy tak też można robić.... chyba jeszcze z takim rozwiązywaniem się na tym forum nie spotkałam.