Witam! Jeśli moglibyście mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny
Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji y=-\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ x^{4}}\) + \(\displaystyle{ x^{2}}\)+1 w przedziale (-1;6>
Funkce wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Funkce wielomianowe
szukam najprostszego sposobu rozwiązania, niestety nie wiem od czego zacząć, nie mam pomysłu na to zadanie i prosze o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hrubieszów
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Funkce wielomianowe
Najprościej to szukałbym ekstremów lokalnych przez pochodną przyrównując do zera i sprawdzając określoność. Jeżeli znasz rachunek różniczkowy to będzie to dla ciebie pestka. (poczytaj na wiki)
Powiedz jaką wiedzą dysponujesz,,,
PS aktualnie wychodzę z domu, jutro lub dzisiaj późnym wieczorem możesz spodziewać się wylewniejszej odpowiedzi.
Powiedz jaką wiedzą dysponujesz,,,
PS aktualnie wychodzę z domu, jutro lub dzisiaj późnym wieczorem możesz spodziewać się wylewniejszej odpowiedzi.
- kuba746
- Użytkownik
- Posty: 378
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 67 razy
Funkce wielomianowe
zapisałeś to trochę nieczytelni jeśli jest to \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2} x^4+x^2+1}\) to napiszę ci dwa sposoby.
pierwszy:
sprawdź wartość funkcji na końcach przedziału a następnie \(\displaystyle{ t=x^2}\) czyli \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2}t^2+t+1}\) sprawdź wartość dla wierzchołka tej funkcji kwadratowej i porównaj te liczby
drugi taki jak mówił gryzzly92:
\(\displaystyle{ y'=-2x^3+2x}\) i policz x dla \(\displaystyle{ y'=0}\)
pierwszy:
sprawdź wartość funkcji na końcach przedziału a następnie \(\displaystyle{ t=x^2}\) czyli \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2}t^2+t+1}\) sprawdź wartość dla wierzchołka tej funkcji kwadratowej i porównaj te liczby
drugi taki jak mówił gryzzly92:
\(\displaystyle{ y'=-2x^3+2x}\) i policz x dla \(\displaystyle{ y'=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hrubieszów
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Funkce wielomianowe
Taaa... ja powinienem w końcu nauczyć się udzielać odpowiedzi na zadane pytanie... bo nie zdam matury jak będę ciągle odpowiadał pytaniami