WIELOMIAN - pewne uogólnienie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
krzysiek1412
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 3 wrz 2004, o 16:58
Lokalizacja: Wrocław

WIELOMIAN - pewne uogólnienie

Post autor: krzysiek1412 »

1. Narysuj wykres wielomianu P(x)=x^8+x^7-4x^6+3x^4-5x^3+8x^2-4x. Co
możesz powiedzieć o jego pierwiastkach? (z wykresu). Rozłóż go na czynniki
i podaj stopień jego pierwiastków.
2. Znajdź pochodną tego wielomianu i zbadaj jej zachowanie tak jak w
pkt.1. Co zauważyłeś?
3. Powtórz części 1 i 2 ze swoimi własnymi przykładami.
4. Uogólnij swoje wnioski. Podaj je jako implikacje i udowodnij.

Jeśli ktoś by pomógł to będę wdzięczny bo nie czaję zbytnio
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

WIELOMIAN - pewne uogólnienie

Post autor: Tomasz Rużycki »

Czego nie rozumiesz? Znasz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych przykladowo? Napisz dokladnie, gdzie zaczynaja sie Twoje problemy, na pewno pomozemy.
Szczypior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2006, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 7 razy

WIELOMIAN - pewne uogólnienie

Post autor: Szczypior »

Zauważmy, że W(-2)=W(0)=W(1)=0. Wielomian W(x) ma trzy pierwiastki, z czego (-2) jest pierwiastkiem parzstokrotnym, a W(0) i W(1) są nieparzystokrotne. Dalej sobie poradzisz...
ODPOWIEDZ