Witam, zablokowalem sie ... mam problem z tym wielomianem.
\(\displaystyle{ P_{x} = x^{3} - 21x + 20}\)
Proszę o pomoc w rozlozeniu go na czynniki liniowe.
Pozdrawiam serdecznie:)
Rozloz na czynniki liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 30 kwie 2009, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Rozloz na czynniki liniowe
Najprościej przez podzielniki wyrazu wolnego, doprowadzisz do postaci iloczynu trójmianu kwadratowego i wyrażenia liniowego, potem przez szukanie pierwiastków trójmianu... jeśli masz wątpliwości pomogę
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 30 kwie 2009, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Rozloz na czynniki liniowe
Nadal nie rozumiem ... Moglbym prosic o napisanie jednej dwóch linijek z przekształceniem, potem postaram sie to sam zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Rozloz na czynniki liniowe
Przeciez na oko widac ze pierwiastkiem wielomianu jest 1. Zawsze to sprawdzaj. Teraz podziel wielomian pisemnie albo Hornerem i masz:
\(\displaystyle{ P_{x}=(x-1)(x^{2}+x-20)}\)
A tu jest tylko delta i te sprawy i dasz rade.
\(\displaystyle{ P_{x}=(x-1)(x^{2}+x-20)}\)
A tu jest tylko delta i te sprawy i dasz rade.