Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
djmezo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: djmezo »

Rozwiaż równanie \(\displaystyle{ x^{4} - 2x^{2} - 15 = 0}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Nakahed90 »

Podstaw \(\displaystyle{ t=x^{2}}\) i masz zwykłe równanie kwadratowe.
djmezo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: djmezo »

A czy po wyliczeniu t z równania kwadratowego muszę jeszcze podstawić wyniki do x^2 = t
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Nakahed90 »

Tak.
ODPOWIEDZ