a. w(x)=3x ^{4}-3x ^{2}
b. w(x)=x ^{3}-2x ^{2}-4x+8
Rozłóż wielomian na czynnyki
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Rozłóż wielomian na czynnyki
\(\displaystyle{ =3x^{2}(x^{2}-1)=3x^{2}(x-1)(x+1)}\)
\(\displaystyle{ =x^{2}(x-2)-4(x-2)=(x-2)(x^{2}-4)=(x-2)(x+2)(x-2)=(x-2)^{2}(x+2)}\)
\(\displaystyle{ =x^{2}(x-2)-4(x-2)=(x-2)(x^{2}-4)=(x-2)(x+2)(x-2)=(x-2)^{2}(x+2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Rozłóż wielomian na czynnyki
\(\displaystyle{ 3x^4-3x^2 = 3x^2(x^2-1) = 3x^2(x-1)(x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^3-2x^2-4x+8 = x(x^2-4)-2(x^2-4) = (x-2)(x^2-4) = (x-2)(x-2)(x+2)}\)
\(\displaystyle{ x^3-2x^2-4x+8 = x(x^2-4)-2(x^2-4) = (x-2)(x^2-4) = (x-2)(x-2)(x+2)}\)