Wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
cyryl5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 13 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: cyryl5 »

Oblicz wartość parametru pjeżeli wiadomo że p jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=3px ^{3}-5px+p+1}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ W(p)=0}\)
cyryl5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 13 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: cyryl5 »

wiem że tak trzeba ale mi nie wychodz;/ coś;/
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Nakahed90 »

Zapisz swoje obliczenia wtedy poszukamy błędu w twoim rozwiązaniu.
cyryl5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 13 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: cyryl5 »

bo W(p) to p pod x podstawaim tak?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Nakahed90 »

Tak.
cyryl5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 13 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: cyryl5 »

\(\displaystyle{ W(p)=3p^3-5p^2+p^2+1}\) tak to ma wygladac??
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Nakahed90 »

Nie.
cyryl5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 13 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: cyryl5 »

a jak??
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Nakahed90 »

Masz wielomian \(\displaystyle{ W(x)=3px ^{3}-5px+p+1}\) i wszędzie w miejsce x podstawiasz p obliczając W(p).
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ W(x)=3px^{3}-5px+p+1 \\
W(p)=0 \\
W(p)=3p \cdot p^3-5p \cdot p+p+1 \\
3p^4-5p^2+p+1=0}\)
cyryl5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 13 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: cyryl5 »

a już rozumiem dzięki
ODPOWIEDZ