Równania i nierówności

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
white2009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Równania i nierówności

Post autor: white2009 »

\(\displaystyle{ \frac{2}{2 - x} \ge}\) 3

Chodzi mi tu głównie o wynik:)
Rufus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 11 maja 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa / Łowicz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Równania i nierówności

Post autor: Rufus90 »

\(\displaystyle{ x \in < \frac{4}{3};2)}\)

Nie mozna tutaj mnozyc tego razy 2-x
Trzeba przerzucic 3 na lewa strone, sprowadzic do wspolnego mianownika i jest ok.
Trzeba wyrzucic na koniec 2 przez dziedzine.
white2009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Równania i nierówności

Post autor: white2009 »

dochodzę do momentu w którym mam licznik: 1-3(2-x) \(\displaystyle{ \ge}\)0

i gdzie mam ta dwójke wyrzucic tzn dlaczego?
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Równania i nierówności

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ \frac{2}{2-x} \ge 3}\)
\(\displaystyle{ x \neq 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2-3(2-x)}{2-x} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (3x-4)(2-x) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ xin left[ frac{4}{3},2
ight)}\)
ODPOWIEDZ