proszę o sprawdzenie (dzielenie z reszta)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: chorzów
- Podziękował: 3 razy
proszę o sprawdzenie (dzielenie z reszta)
Wyznacz resztę z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)=-8x ^{24}-4x ^{4}+4}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-4}\).
ROZWIĄZANIE:
\(\displaystyle{ W(4)=-8 \cdot 4 ^{24}-4 \cdot 4x ^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-32x ^{24}-16x ^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-48x ^{28}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-44 ^{27}}\)
prosił bym aby ktoś mi sprawdził czy dobrze rozwiązałem to zadanie jeśli nie to proszę o wstawienie poprawki
ROZWIĄZANIE:
\(\displaystyle{ W(4)=-8 \cdot 4 ^{24}-4 \cdot 4x ^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-32x ^{24}-16x ^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-48x ^{28}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-44 ^{27}}\)
prosił bym aby ktoś mi sprawdził czy dobrze rozwiązałem to zadanie jeśli nie to proszę o wstawienie poprawki
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: chorzów
- Podziękował: 3 razy
proszę o sprawdzenie (dzielenie z reszta)
robiłem to na przykładzie z wikipedi na samym dole jest Przykład:
Mamy wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x ^{3}-12x ^{2}-42}\), który dzieli się przez \(\displaystyle{ x-3}\) dając wielomian \(\displaystyle{ V(x) = x ^{2}-9x-27}\) i resztę \(\displaystyle{ -23}\). Zatem z twierdzenia Bézouta wiemy, że \(\displaystyle{ W(3) =-123}\).
Mamy wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x ^{3}-12x ^{2}-42}\), który dzieli się przez \(\displaystyle{ x-3}\) dając wielomian \(\displaystyle{ V(x) = x ^{2}-9x-27}\) i resztę \(\displaystyle{ -23}\). Zatem z twierdzenia Bézouta wiemy, że \(\displaystyle{ W(3) =-123}\).
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
proszę o sprawdzenie (dzielenie z reszta)
Twój wielomian nie jest podzielny.Mamy wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x ^{3}-12x ^{2}-42}\), który dzieli się przez \(\displaystyle{ x-3}\)
W Twoim zadaniu cała filozofia polegała na tym, aby znaleźć miejsce zerowe \(\displaystyle{ (x-4)}\) i podstawić to pod \(\displaystyle{ x}\) Twojego wielomianu.
Pozdrawiam.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
proszę o sprawdzenie (dzielenie z reszta)
Już to zrobiłem... Miejsce zerowe z \(\displaystyle{ (x-4)}\) to \(\displaystyle{ 4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=...}\)
Już napisałem w 1. poście.
\(\displaystyle{ W(4)=...}\)
Już napisałem w 1. poście.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: chorzów
- Podziękował: 3 razy
proszę o sprawdzenie (dzielenie z reszta)
aha sorry kurde nie spalem ostanio 2 noce zapomnialem ze x mialo zniknac hehehe
tak to ma wygladac?
\(\displaystyle{ W(4)=-8 \cdot 4 ^{24}-4 \cdot 4 ^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-32 ^{24}-16 ^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-48 ^{28}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-44 ^{27}}\)
czy na takiej zasadzie to dziala?
tak to ma wygladac?
\(\displaystyle{ W(4)=-8 \cdot 4 ^{24}-4 \cdot 4 ^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-32 ^{24}-16 ^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-48 ^{28}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-44 ^{27}}\)
czy na takiej zasadzie to dziala?
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
proszę o sprawdzenie (dzielenie z reszta)
Miki, kolega ma teoretycznie racje - trzeba wstawić tę czwórkę, tylko zauważ, jakie on zna świetne prawa działań na potęgach
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
proszę o sprawdzenie (dzielenie z reszta)
Dopiero teraz dotarło do mnie, co oznaczają powyższe zapisy... Wcześniej w ogóle nie wiedziałem skąd się biorą kolejne linijki obliczeń, już rozumiem i ... a zresztą szkoda gadać.tylko zauważ, jakie on zna świetne prawa działań na potęgach
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
proszę o sprawdzenie (dzielenie z reszta)
Da się. Wystarczy podstawić \(\displaystyle{ 4}\) pod \(\displaystyle{ x}\), ale do tego wymagana jest znajomość (~ze szkoły podstawowej) o działaniach na potęgach (czy liczbach w ogóle).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: chorzów
- Podziękował: 3 razy
proszę o sprawdzenie (dzielenie z reszta)
wiem ze przy mnozeniu potegi sie dodaje a przy dzieleniu odejmuje sie nie paemitam jak sie robilo przy zwyklym dodawaniu i odejmowaniu
-- 10 maja 2009, 11:27 --
nie trzeba czasem sprowadzic do wspolnej potegi?-- 12 maja 2009, 16:21 --które rozwiązanie tego zadania jest prawidlowe? 1 czy 2?
rozw.1
\(\displaystyle{ W(4)=-8 \cdot 4^{24}-4 \cdot 4^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-32^{24}-16^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-48^{6}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-44^{6}}\)
rozw.2
\(\displaystyle{ W(4)=-8 \cdot 4^{24}-4 \cdot 4^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-32^{24}-16^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-48^{96}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-44^{96}}\)
-- 10 maja 2009, 11:27 --
nie trzeba czasem sprowadzic do wspolnej potegi?-- 12 maja 2009, 16:21 --które rozwiązanie tego zadania jest prawidlowe? 1 czy 2?
rozw.1
\(\displaystyle{ W(4)=-8 \cdot 4^{24}-4 \cdot 4^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-32^{24}-16^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-48^{6}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-44^{6}}\)
rozw.2
\(\displaystyle{ W(4)=-8 \cdot 4^{24}-4 \cdot 4^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-32^{24}-16^{4}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-48^{96}+4}\)
\(\displaystyle{ W(4)=-44^{96}}\)