mam problem z tym zadaniem
Dla jakiego a wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(4a ^{2}+16a+2)x ^{3}+4x ^{2}-3x+1}\) jest stopnia \(\displaystyle{ 2}\)?
Jak to rozwiązać
Dla jakiego a wialomian...jest stopnia 2
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Dla jakiego a wialomian...jest stopnia 2
aby taki wielomian był wielomianem stropnia 2 to musi zniknać zmienna w 3 potędze czyli \(\displaystyle{ x^3}\) a to jest możliwe tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ 4a^2+16a+2=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: chorzów
- Podziękował: 3 razy
Dla jakiego a wialomian...jest stopnia 2
mam tyle w zeszycie napisane
\(\displaystyle{ 4a ^{2} +16a+2=0}\)
\(\displaystyle{ 2(2a ^{2}+8a+1)=0}\)
i nie wiem co dalej
\(\displaystyle{ 4a ^{2} +16a+2=0}\)
\(\displaystyle{ 2(2a ^{2}+8a+1)=0}\)
i nie wiem co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
Dla jakiego a wialomian...jest stopnia 2
TO zwykłe równanie kwadratowe.
\(\displaystyle{ 4a^{2}+16a+2=0 \\ \sqrt{delta}= 4 \sqrt{14} \\ a_{1}=\frac{-16-4 \sqrt{14}}{8} \wedge a_{2}=\frac{-16+4 \sqrt{14}}{8}}\)
\(\displaystyle{ 4a^{2}+16a+2=0 \\ \sqrt{delta}= 4 \sqrt{14} \\ a_{1}=\frac{-16-4 \sqrt{14}}{8} \wedge a_{2}=\frac{-16+4 \sqrt{14}}{8}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: chorzów
- Podziękował: 3 razy
Dla jakiego a wialomian...jest stopnia 2
nie rozumie wogole twojego zapisu jest jakis inny sposob rozwiazania tego zadania?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dla jakiego a wialomian...jest stopnia 2
Nie potrafisz obliczyć pierwiastków funkcji kwadratowej? Podejrzewam, że właśnie kończysz 1. klasę liceum. Myślę, że ten sposób jest najbardziej trafny.