Witam, mam nierówność banalnie w zasadzie prostą :
\(\displaystyle{ x^{4} -1 \ge 0}\)
doprowadzamy ją do postaci
\(\displaystyle{ (x^{2}+1)(x+1)(x-1) \ge 0}\)
wyznaczamy miejsca zerowe:
\(\displaystyle{ x=1 v x =-1}\) i wychodzi parabolka ramionami do góry rozwiązaniem są liczby w przedziale
\(\displaystyle{ (- \infty,-1> u <1, + \infty )}\) i wszystko ładnie gdyby nie fakt,że w odpowiedziach jest : \(\displaystyle{ x \in <1,+ \infty )}\). What is wrong?
Problem ze zgodnością odpowiedzi
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Problem ze zgodnością odpowiedzi
To jest błąd w odpowiedziach. Sprobuj wstawić do nierówności coś z przedziału (-nieskonczoność,-1>. Nierówność jest zachowania więc jest OK. Chyba ze tresci całego zadania nie przepisałeś a tylko część
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Problem ze zgodnością odpowiedzi
\(\displaystyle{ x^2+1 \ge 0 \Rightarrow x \in (- \infty , + \infty )}\)
\(\displaystyle{ x+1 \ge 0 \Rightarrow x \in <-1, + \infty )}\)
\(\displaystyle{ x-1 \ge 0 \Rightarrow x \in <1, + \infty )}\)
a częścia wspólna wszystkich będzie przedział \(\displaystyle{ x \in <1, + \infty )}\)
\(\displaystyle{ x+1 \ge 0 \Rightarrow x \in <-1, + \infty )}\)
\(\displaystyle{ x-1 \ge 0 \Rightarrow x \in <1, + \infty )}\)
a częścia wspólna wszystkich będzie przedział \(\displaystyle{ x \in <1, + \infty )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 359
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 35 razy
Problem ze zgodnością odpowiedzi
Aby rozwiazac nierownosc szuka sie czesci wspolnej? Dlaczego? ;>
jak sie wezmie jakas liczbe z przedzialu od nieskonczonosci do -1 to nierownsoc jest spelniona, Czemu wiec mialoby sie ten przedzial wyrzucic??
jak sie wezmie jakas liczbe z przedzialu od nieskonczonosci do -1 to nierownsoc jest spelniona, Czemu wiec mialoby sie ten przedzial wyrzucic??