znalezienie pierwiastków

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kkate__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2 sty 2009, o 00:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gryfice
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

znalezienie pierwiastków

Post autor: kkate__ »

kolejne zadanie, w którym coś mi nie pasuje...

Pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-mx^{2}+5}\) jest liczba \(\displaystyle{ (-1)}\). Sprawdź instnienie innych pierwiastków.

początek wg mnie będzie taki:
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
\(\displaystyle{ -1 - m +5 = 0}\)
\(\displaystyle{ m=4}\)
więc wzór wielomianu to \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-4x^{2}+5}\) ?
w odp. jest nie wiem skąd -5x...
resztę rozwiążę sama, oczekujętylko potwierdzenia/zaprzeczenia...

z góry dzięki :>
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

znalezienie pierwiastków

Post autor: astuhu »

jak rozlozysz na czynniki to bedzie -5x ;>
tzn \(\displaystyle{ (x+1)( x^{2} -5x+5)}\)
ODPOWIEDZ