Wyznaczanie wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Wyznaczanie wielomianu

Post autor: Petermus »

Jeżeli wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{4a^{2}-9b^{2}}{2a+3b}=9}\),to:

a) 2a-3b=9
b) 2a-3b=4
c) 2a-3b=3
d) 2a-3b=1

Bardzo proszę o pomoc

Potrzebne są obliczenia.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Wyznaczanie wielomianu

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ (4a^2-9b^2)}\) <-- skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ x^2-y^2=(x+y)(x-y)}\).
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Wyznaczanie wielomianu

Post autor: Petermus »

To która to odpowiedź wyjdzie?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Wyznaczanie wielomianu

Post autor: Rogal »

Gdybyś choć spróbował zrozumieć, co koleżanka napisała, to nie zadałbyś tego pytania.
ODPOWIEDZ