Pytanie z teori....

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Pytanie z teori....

Post autor: rolnik41 »

Witam wszystkich. Mam małe pytanko z teorii...
Wiadomo że kiedy wielomian jest podzielny przez dwumian to reszta z dzielenia jest równa zero czyli otrzymujemy informacje ze jest to miejsce zerowe(ten dwumian) tego wielomianu. Co jeśli otrzymamy resztę i co ona oznacza? Jakie wnioski można wyciągnąć?
Pozdr
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Pytanie z teori....

Post autor: BettyBoo »

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)(x-p)+R\ \Leftrightarrow \ W(p)=R}\)

Pozdrawiam.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Pytanie z teori....

Post autor: rolnik41 »

Ok wielkie dzięki a czy jest jakaś interpretacja geometryczna R?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Pytanie z teori....

Post autor: BettyBoo »

To, co napisałam wyżej geometrycznie oznacza, że dla dowolnego p reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x-p, nazwijmy ją \(\displaystyle{ R_p}\) jest rzędną punktu na krzywej y=W(x) o odciętej x=p, lub inaczej - że każdy punkt na krzywej y=W(x) ma postać \(\displaystyle{ (p,R_p)}\) - o to pytasz?

Pozdrawiam.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Pytanie z teori....

Post autor: rolnik41 »

a co jeśli reszta to powiedzmy trojmian kwardatowy... i delta jest mniejsza od zera... ?? na krzywa nie posiada punktu dla danego x???
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Pytanie z teori....

Post autor: BettyBoo »

Nie rozumiem Twojego pytania - jeśli dzielimy wielomian przed dwumian, to reszta jest wielomianem stopnia 0 (czyli liczbą) lub jest równa 0.

Pozdrawiam.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Pytanie z teori....

Post autor: rolnik41 »

Ok nie wiedziałem. Inaczej to ujmę. Jeśli dzielimy wielomian dowolnego stopnia przez wielomian dowolnego stopnia a reszta jest dwumianem kwadratowym co to oznacza? Jak to interpretować?
ODPOWIEDZ