Witam,
Zwracam się z prośbą o wyznaczenie wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2P(x)+(1+x)\cdot Q(x)}\) i określenie jego stopnia, jeżeli
Dane są wielomiany:
\(\displaystyle{ P(x)=x ^{3} -2x-1}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=-x ^{2}+x+1}\)
Z góry bardzo dziękuję
Wyznacz wielomian i określ stopień
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 62 razy
Wyznacz wielomian i określ stopień
\(\displaystyle{ W(x)=2P(x) + (1+x)Q(x)=2(x^3-2x-1)+(1+x)(-x^2+x+1)=2x^3-4x-2-x^2+x+1-x^3+x^2+x=
x^3-2x-1}\)
a stopień wielomianu jest równy 3. (Chyba nie zrobiłem błędy w rachunkach:P)
x^3-2x-1}\)
a stopień wielomianu jest równy 3. (Chyba nie zrobiłem błędy w rachunkach:P)