Wyznacz wspolczynniki wielomianu W(x)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Labson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Wyznacz wspolczynniki wielomianu W(x)

Post autor: Labson »

Liczba -1 jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 2x^{3} - (3m -2)x^{2} + (2m^{2} -2)x + 7}\)
Wyznacz wspolczynniki wielomianu W(x)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Wyznacz wspolczynniki wielomianu W(x)

Post autor: Chromosom »

Podstaw -1 do wzoru wielomianu, wyjdzie równanie kwadratowe, z którego wyznaczysz m
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Wyznacz wspolczynniki wielomianu W(x)

Post autor: Artist »

\(\displaystyle{ 0=2\cdot (-1)^{3}-(3m-2)\cdot (-1)^{2}+(2m^{2}-2)\cdot (-1)+7=-2-(3m-2)-(2m^{2}-2)+7=-2-3m+2-2m^{2}+2+7=-2m^{2}-3m+9}\)

Teraz wystarczy rozwiązać równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ \Delta=9-4\cdot (-2) \cdot 9=9+72=81}\)

\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{3-9}{-4}=1,5}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{3+9}{-4}=-3}\)
Sprawdź czy byka nie walnąłem. No i podstaw sobie m. Masz dwa rozwiązania.
Pozdrawiam.
Labson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Wyznacz wspolczynniki wielomianu W(x)

Post autor: Labson »

Dzieki
ODPOWIEDZ