Zadanie 1
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2x^2+4x^3+ax^2+bx+2}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\) wiedząc, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=ax^2+bx+2}\) dla \(\displaystyle{ x=3}\) osiąga maksimum równe 11.
Zadanie 2
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ x^3+px^2-x+q}\) przez trójmian \(\displaystyle{ (x+2)^2}\) wynosi \(\displaystyle{ 1-x}\). Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.
Zadanie 3
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3+4x+p}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą. Znajdź \(\displaystyle{ p}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ W(x)}\) ma pierwiastek całkowity.
Proszę o rozwiązania, z góry bardzo dziękuję!
P.S. Super to Wasze forum - dużo idzie się tutaj nauczyć Już wiele mnie nauczyliście, za co bardzo dziękuję!
Pozdrawiam!
Kolejne zadania z wielomianów
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Kolejne zadania z wielomianów
Gdzie się 'zacinasz' w 1/2 zadaniu?
3.
Skoro ma pierwiastek całkowity, to może być nim:
\(\displaystyle{ \pm 1, \pm p}\).
\(\displaystyle{ W(1)>0, W(p)}\)>0.
\(\displaystyle{ W(-1) = -1 -4 + p = -5+p}\), więc \(\displaystyle{ p=5}\),
\(\displaystyle{ W(-p) = -p^3-4p+p = -p^3-3p = -p(p^2+3)}\), więc jedynie \(\displaystyle{ p=5}\) spełnia warunki zadania.
3.
Skoro ma pierwiastek całkowity, to może być nim:
\(\displaystyle{ \pm 1, \pm p}\).
\(\displaystyle{ W(1)>0, W(p)}\)>0.
\(\displaystyle{ W(-1) = -1 -4 + p = -5+p}\), więc \(\displaystyle{ p=5}\),
\(\displaystyle{ W(-p) = -p^3-4p+p = -p^3-3p = -p(p^2+3)}\), więc jedynie \(\displaystyle{ p=5}\) spełnia warunki zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Kolejne zadania z wielomianów
Zadanie pierwszego wogóle nie wiem jak zacząć... i nie wiem z czym może się wiązać osiągane tam maksimum w f. kwadratowej.
Najlepiej poproszę o rozwiązanie lub jakieś wskazówki to sobie już dam radę
Najlepiej poproszę o rozwiązanie lub jakieś wskazówki to sobie już dam radę
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Kolejne zadania z wielomianów
1.
Wstaw sobie x=3, przyrownaj wartosc do 11, dostaniesz rownanie, skorzystaj z tego, ze to jest maksimum (z tego juz wynika a
Wstaw sobie x=3, przyrownaj wartosc do 11, dostaniesz rownanie, skorzystaj z tego, ze to jest maksimum (z tego juz wynika a
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Kolejne zadania z wielomianów
Mógłbyś mi to rozwiązać krok po kroeku, bo iestety nie jażę...Tomasz Rużycki pisze:1.
Wstaw sobie x=3, przyrownaj wartosc do 11, dostaniesz rownanie, skorzystaj z tego, ze to jest maksimum (z tego juz wynika a
A tak to zrozumię jak to zobaczę;)
Pozdrawiam!
Kolejne zadania z wielomianów
Mam takie pytanie: dlaczego:
?Tomasz Rużycki pisze: \(\displaystyle{ W(1)>0, W(p)}\)>0.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Kolejne zadania z wielomianów
Ponieważ \(\displaystyle{ W(1)=1+4+p=5+p}\), a skoro p jest liczbą pierwszą, to jest liczbą dodatnią, więc suma \(\displaystyle{ 5+p>0}\). Podobnie w przypadku \(\displaystyle{ W(p)}\).