Dany jest wielomian ...
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 gru 2008, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
Dany jest wielomian ...
Witam mam takie zadanko : Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W_{x}=7-x^{2}-x^{4}}\) . Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W_{x} \ge W_{ (\sqrt{x})}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 gru 2008, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
Dany jest wielomian ...
Problem mam z drugą stroną równania bo wychodzi mi że \(\displaystyle{ W_{(\sqrt{x})}= x^{2}-x-\sqrt{7}}\) i nie wiem czy to jest ok ????
Dany jest wielomian ...
Zle jest . Powinno byc:
\(\displaystyle{ 7-x- x^{2}}\)
Za \(\displaystyle{ x}\) podstawiasz po prostu : \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\)
\(\displaystyle{ 7-x- x^{2}}\)
Za \(\displaystyle{ x}\) podstawiasz po prostu : \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\)