Znajdź największy wspólny dzielnik wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 28 wrz 2008, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 6 razy
Znajdź największy wspólny dzielnik wielomianów
\(\displaystyle{ x^{5}- x^{4}+324x-324; x^{3}-5x^{2}+12x+18.}\)
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Znajdź największy wspólny dzielnik wielomianów
Rozkładamy na czynniki:
\(\displaystyle{ x^{5}-x^{4}+324x-324=(x-1)(x^{4}+324)=(x-1)(x^{2}+6x+18)(x^{2}-6x+18)}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-5x^{2}+12x+18=(x+1)(x^{2}-6x+18)}\)
\(\displaystyle{ NWD_{...}=x^{2}-6x+18}\)
\(\displaystyle{ x^{5}-x^{4}+324x-324=(x-1)(x^{4}+324)=(x-1)(x^{2}+6x+18)(x^{2}-6x+18)}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-5x^{2}+12x+18=(x+1)(x^{2}-6x+18)}\)
\(\displaystyle{ NWD_{...}=x^{2}-6x+18}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 28 wrz 2008, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 6 razy
Znajdź największy wspólny dzielnik wielomianów
Ok, dzięki. A nie wiesz jak znaleźć szybki sposób na rozłożenie \(\displaystyle{ x^{4}+324}\) na \(\displaystyle{ (x^{2}+6x+18)(x^{2}-6x+18)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Znajdź największy wspólny dzielnik wielomianów
Zauważ, że \(\displaystyle{ 324=18^{2}}\) i skorzystaj z \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=(a+b)^{2}-2ab}\)