Dane są wielomiany...
Dane są wielomiany...
Dane są wielomiany... \(\displaystyle{ W(x)=2x^{2}-3x+4, \ \ \ \ \ H(x)=ax+b, \ \ \ \ \ F(x)=-2x^{3}+13x^{2}-19x+20}\). Oblicz a i b, dla których wielomiany \(\displaystyle{ W(x) \cdot H(x)}\) i \(\displaystyle{ F(x)}\) są równe.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, o 17:05 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj klamr tex
Powód: Używaj klamr tex
Dane są wielomiany...
Kurcze masz racje minusa mi wcięło... przepraszam bardzo za taki durny błąd.
Piszę treść jeszcze raz juz sprawdzoną.
Dane są wielomiany... W(x)=2x^{2}-3x+4, H(x)=ax+b, F(x)=-2x^{3}+13x^{2}-19x+20. Oblicz a i b, dla których wielomiany W(x)*H(x) i F(x) są równe.
^{2} - do potęgi drugiej
^{3} - do potęgi trzeciej
Piszę treść jeszcze raz juz sprawdzoną.
Dane są wielomiany... W(x)=2x^{2}-3x+4, H(x)=ax+b, F(x)=-2x^{3}+13x^{2}-19x+20. Oblicz a i b, dla których wielomiany W(x)*H(x) i F(x) są równe.
^{2} - do potęgi drugiej
^{3} - do potęgi trzeciej
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 01:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 49 razy
Dane są wielomiany...
\(\displaystyle{ W(x)*H(x)=(2x^{2}-3x+4)(ax+b)=2ax^3+(2b-3a)x^2-(3b-4a)x+4b=F(x)=-2x^{3}+13x^{2}-19x+20}\)
\(\displaystyle{ 2a=-2 \Rightarrow a=-1 \\ 4b=20 \Rightarrow b=5}\)
\(\displaystyle{ 2a=-2 \Rightarrow a=-1 \\ 4b=20 \Rightarrow b=5}\)