Zadanie 1.
Znajdź te wartości parametru p, dla których równanie \(\displaystyle{ x^3+8x^2+px=0}\) ma trzy różne rozwiązania.
Zadanie2.
Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^4+6x^2+m=0}\) ma cztery rózne rozwiązania?
Zadań nie musicie mi rozwiązywać, tylko proszę o podanie warunków, które muszą być spełnione - reszte sobie sam rozwiąże
Proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuję
Zadania z parametrami
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 9 razy
Zadania z parametrami
\(\displaystyle{ x^3+8x^2+px=0 \\x(x^2+8x+p)=0 \\Warunek: \\ \Delta > 0}\)petro pisze:Zadanie 1.
Znajdź te wartości parametru p, dla których równanie \(\displaystyle{ x^3+8x^2+px=0}\) ma trzy różne rozwiązania.
Drugi jest chyba bardzo podobny. Tutaj jeżeli się nie mylę powinien wyjść zbiór:
\(\displaystyle{ p (-\infty,16)}\)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2006, o 19:34 przez Finarfin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Zadania z parametrami
No właśnie tylko ja nie bardzo rozumiem kiedy jakie założenia się daje, więc bardzo proszę o wypisanie gotowych założeń do obu zadań.redok pisze:w sumie to prostym rozwiazaniem tych zadań jest skorzystanie z wzorów Viete'a
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zadania z parametrami
Czego konkretnie nie rozumiesz? Napisz, w którym momencie pojawia się problem, pomożemy.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Zadania z parametrami
Właśnie o to chodzi, że wogóle nie rozumiem jakie zależności istnieją przy konkretnych rozwiązaniach. Mam te zaległości z funkcji kwadratowej i tutaj znów dają o sobie znać :/Tomasz Rużycki pisze:Czego konkretnie nie rozumiesz? Napisz, w którym momencie pojawia się problem, pomożemy.
Jeśli możecie mi to jakoś wytłumaczyć to bardzo proszę o pomoc.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zadania z parametrami
2)
\(\displaystyle{ x^4+6x^2+m = 0}\) (*)
Niech \(\displaystyle{ \alpha = x^2}\)
\(\displaystyle{ \alpha^2+6\alpha + m=0}\) (**)
By równanie (*) miało cztery różne pierwiastki, równanie (**) musi mieć dwa różne pierwiastki dodatnie * bo \(\displaystyle{ x^2=\alpha > 0}\), o ile \(\displaystyle{ x\neq 0}\) *
Warunki:
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\) * to jasne chyba *
\(\displaystyle{ \alpha_1 + \alpha_2 >0}\) * bo suma dwóch liczb dodatnich jest dodatnia *
\(\displaystyle{ \alpha_1\alpha_2 > 0}\) * bo iloczyn dwóch liczb o tym samym znaku (tym razem dodatnich) jest dodatni *
\(\displaystyle{ x^4+6x^2+m = 0}\) (*)
Niech \(\displaystyle{ \alpha = x^2}\)
\(\displaystyle{ \alpha^2+6\alpha + m=0}\) (**)
By równanie (*) miało cztery różne pierwiastki, równanie (**) musi mieć dwa różne pierwiastki dodatnie * bo \(\displaystyle{ x^2=\alpha > 0}\), o ile \(\displaystyle{ x\neq 0}\) *
Warunki:
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\) * to jasne chyba *
\(\displaystyle{ \alpha_1 + \alpha_2 >0}\) * bo suma dwóch liczb dodatnich jest dodatnia *
\(\displaystyle{ \alpha_1\alpha_2 > 0}\) * bo iloczyn dwóch liczb o tym samym znaku (tym razem dodatnich) jest dodatni *