największa wartość funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
prx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 mar 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

największa wartość funkcji

Post autor: prx »

Witam.
Mam znaleźć najmniejsze i największe wartości podanych funkcji na wskazanych zbiorach.

\(\displaystyle{ x y^{2} +4xy-4x}\), na zbiorze \(\displaystyle{ -3 \le x \le , -3 \le y \le0}\)

Niewiem jak sie za to zabrać, jak bedzie wyglądał ten obszar.
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

największa wartość funkcji

Post autor: LastSeeds »

to bedzie albo funkcja liniowa albo malejaca bo \(\displaystyle{ x<=0}\)
rozwaz przypadek kiedy jest liniowa i wtedy jest to funkcja malejaca lub stala bo \(\displaystyle{ y<=0}\)
dla f liniowej malejacej to bedzie najwiekszy x w przedziale
potem przypadek z f kwadratowa i obliczyc wierzcholek
ODPOWIEDZ