Nie mogę sobie poradzić z takim zadaniem...
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^2(x-3)-4x(x-3)-5(x-3)}\). Rozłóż ten wielomian na czynniki stopnia pierwszego i podaj jego pierwiastki.
dzięĸuje za pomoc.
# pomyłka \(\displaystyle{ x^2}\)
Rozkład na czynniki stopnia pirewszego
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Rozkład na czynniki stopnia pirewszego
Tylko dla pewności spytam, tam nie było przypadkiem \(\displaystyle{ x^{2}}\) przez 1 nawiasem? Bo poźniej powstaje brzydki wielomian z pierw niewymiernym.
- aatomka
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Rozkład na czynniki stopnia pirewszego
coś nie tak jest z tym twoim zadaniem... jest pierwiastek niewymierny i ta 3...
może źle przepisałeś? np. w potędze przy x zamiast 3 powinno być 2?
może źle przepisałeś? np. w potędze przy x zamiast 3 powinno być 2?
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Rozkład na czynniki stopnia pirewszego
Wyciągasz przed nawias x-3
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x^{2}-4x-5)}\)
I zostaje proste równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x^{2}-4x-5)}\)
I zostaje proste równanie kwadratowe