Rozwiąż równianie:
\(\displaystyle{ x^{4}+10x^{3}-8x^{2}-138x+135=0}\)
Bardzo proszę o pomoc
Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Równanie wielomianowe
Jednym z pierwastków jest -5.
\(\displaystyle{ W(x)=(x+5)(x^{3}+5x^{2}-33x+27)}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x^{3}+5x^{2}-33x+27}\)
\(\displaystyle{ P(3)=0}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x+5)(x-3)(x^{2}+8x-9)}\)
Z równaniem kwadratowym chyba dasz rade?
\(\displaystyle{ W(x)=(x+5)(x^{3}+5x^{2}-33x+27)}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x^{3}+5x^{2}-33x+27}\)
\(\displaystyle{ P(3)=0}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x+5)(x-3)(x^{2}+8x-9)}\)
Z równaniem kwadratowym chyba dasz rade?
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ x^4+10x^3-8x^2-138x+135=(x-1)(x+5)(x+9)(x-3)}\)
czyli pierwiastkami są
\(\displaystyle{ x_1=1}\)
\(\displaystyle{ x_2=-5}\)
\(\displaystyle{ x_3=-9}\)
\(\displaystyle{ x_4=3}\)
czyli pierwiastkami są
\(\displaystyle{ x_1=1}\)
\(\displaystyle{ x_2=-5}\)
\(\displaystyle{ x_3=-9}\)
\(\displaystyle{ x_4=3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Równanie wielomianowe
A można to zrobić schematem Hornera?
Bo ja to robiłem Hornerem i wyszło mi coś takiego: \(\displaystyle{ (x-1)(x^{3}+11x^{2}+3x-135) = 0}\) i nie wiem, co zrobić z tym drugim nawiasem.
Bo ja to robiłem Hornerem i wyszło mi coś takiego: \(\displaystyle{ (x-1)(x^{3}+11x^{2}+3x-135) = 0}\) i nie wiem, co zrobić z tym drugim nawiasem.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, o 19:01 przez Petermus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Równanie wielomianowe
Nie mozna a trzeba z wykorzystaniem tego twierdzenia: 18 kwi 2009, o 19:02 --
Też Horner, tylko ze musisz znaleźć odpowiedni pierwiatsek dla nowo powstałego wielomianu.PETERMUS pisze: Bo ja to robiłem Hornerem i wyszło mi coś takiego: \(\displaystyle{ (x-1)(x^{3}+11x^{2}+3x-135) = 0}\) i nie wiem, co zrobić z tym drugim nawiasem.
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Równanie wielomianowe
No ja użyłem 1 i wyszło mi jak powyżej, ale nie umiem rozwiązać drugiego nawiasu.
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Równanie wielomianowe
Robisz to samo co z 1. Tylko ze przyjmujesz ze powstal Ci nowy wielomian stonia niższego i szukasz znów dla niego pierwiastków i dzielisz Hornerem. Ja tak zrobił w 2 poście tego tematu.