Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
renia20
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 21:21
- Płeć: Kobieta
Post
autor: renia20 »
rozwiąż równanie x ^{7} - x ^{6} = 6x ^{5}
-
Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Post
autor: Gacuteek »
\(\displaystyle{ x ^{7} - x ^{6} = 6x ^{5}}\)
\(\displaystyle{ x ^{5}(x ^{2}-x-6)=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{5}(x+2)(x-3)=0}\)