Znajdz miejsce zerowe wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
suzzy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 21 gru 2006, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowa Sól
Podziękował: 50 razy

Znajdz miejsce zerowe wielomianu

Post autor: suzzy »

Miejscem zerowym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +x ^{2} +2x+2}\) jest:

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) zadna
moniczkaam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 26 gru 2008, o 13:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Debica / Krakow
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 23 razy

Znajdz miejsce zerowe wielomianu

Post autor: moniczkaam »

\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +x ^{2} +2x+2=x^{2}(x+1)+2(x+1)=(x+1)(x^2+2) \\
x+1=0 \\
x=-1}\)

Tak wiec miejscem zerowym jest -1
goska0816
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 16:15
Płeć: Kobieta

Znajdz miejsce zerowe wielomianu

Post autor: goska0816 »

Miejscem zerowym jest liczba -1
ODPOWIEDZ