Wyznacz wartość parametru

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Witek2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 16 mar 2009, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Wyznacz wartość parametru

Post autor: Witek2010 »

Nie potrafię zrobić tego zadania Jeśli ktoś służy pomocą to proszę


Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} +ax-2}\)
a)Wyznacz wartość parametru tak, aby wielomian W(x) miał miejsce zerowe równe 2
b)dla wyznaczonej wartości a, oblicz pozostałe miejsca zerowe tego wielomianu.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2009, o 20:23 przez Witek2010, łącznie zmieniany 1 raz.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Wyznacz wartość parametru

Post autor: maise »

a)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+ax-2\\
W(2)=0\\
2^3+2a-2=0}\)


oblicz z tego a
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Wyznacz wartość parametru

Post autor: xanowron »

Zapisz to w latexie bo słabo czytelne.

Skorzystaj z Hornera lub pisemnie i równanie kwadratowe które chyba potrafisz rozwiązać.
Jakby Ci nie wyszło, oczywiście podając swoje obliczenia żebyśmy wiedzieli gdzie jest błąd i jak Ci pomóc
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Wyznacz wartość parametru

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ W(2)=0}\)
\(\displaystyle{ 8+2a-2=0}\)
\(\displaystyle{ a=-3}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-3x-2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x+1)^2}\)
a więc pierwiastkami tego wielomianu są \(\displaystyle{ x_1=2, x_2=-2}\)
ODPOWIEDZ