Dowód na niewymiernosc pierwiastka trzeciego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pajq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 3 paź 2004, o 16:38
Podziękował: 3 razy

Dowód na niewymiernosc pierwiastka trzeciego stopnia

Post autor: pajq »

Witam. Przepraszam, jeśli nie tu piszę post, mogłem się pomylić.

Zadanie brzmi następująco.
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \sqrt[3]{5}}\) jest liczbą niewymierną.
Dowód z pierwiastkami drugiego stopnia umiem, a tego nie mogę ruszyć.
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Dowód na niewymiernosc pierwiastka trzeciego stopnia

Post autor: Lady Tilly »

Popatrz sobie tu:
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=11860 tu jest co prawda pierwiastek drugiego stopna ale może pomysł na rozwiązanie nasunie Ci się sam.
Awatar użytkownika
Sulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 44 razy

Dowód na niewymiernosc pierwiastka trzeciego stopnia

Post autor: Sulik »

Rozważmy wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3-5}\). Jego pierwiastkiem jest liczba \(\displaystyle{ \sqrt[3]5}\). Ale z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych wiemy, że jeśli ma on pierwiaski wymierne to mogą, to być tylko liczby ze zbioru {-5, -1, 1, 5}. A \(\displaystyle{ \sqrt[3]5}\) nie jest równy żadnej z tych liczb, co oznacza, że jest on liczbą niewymierną.
ODPOWIEDZ