Kiełbasa suma pierw
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
Kiełbasa suma pierw
suma wszystkich pierwiastkow wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+ax^{2}+x+c}\) jest rowna 6. znajdz wspolczynniki \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ c}\) wiedzac ze \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ V(x)=x}\)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Kiełbasa suma pierw
Łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ c=0}\)
Mamy \(\displaystyle{ W(x)=x(x^2+ax+1)}\)
Zakładamy, że pierwiastki tego równania to \(\displaystyle{ x_{1},x_{2},x_{3}}\) Jednym z nich jest oczywiście 0
Mamy więc \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=6 \iff \frac{-b}{a}=6 \iff a=-6}\)
Mamy \(\displaystyle{ W(x)=x(x^2+ax+1)}\)
Zakładamy, że pierwiastki tego równania to \(\displaystyle{ x_{1},x_{2},x_{3}}\) Jednym z nich jest oczywiście 0
Mamy więc \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=6 \iff \frac{-b}{a}=6 \iff a=-6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Kiełbasa suma pierw
\(\displaystyle{ W(x):x=x^2+ax+1}\)
od razu widać, że \(\displaystyle{ c=0}\)
Wiadomo, że jeśli wielomian jest podzielny przez \(\displaystyle{ x}\), to jednym z jego pierwiastków jest \(\displaystyle{ x_3=0}\). Szukamy pozostałych pierwiastków:
\(\displaystyle{ \Delta = a^2=4}\)
\(\displaystyle{ x_1=\frac{-a-\sqrt{a^2-4}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_2=\frac{-a+\sqrt{a^2-4}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3=6}\)
\(\displaystyle{ \frac{-a-\sqrt{a^2-4}}{2}+\frac{-a+\sqrt{a^2-4}}{2}=6}\)
Stąd \(\displaystyle{ a=-6}\)
od razu widać, że \(\displaystyle{ c=0}\)
Wiadomo, że jeśli wielomian jest podzielny przez \(\displaystyle{ x}\), to jednym z jego pierwiastków jest \(\displaystyle{ x_3=0}\). Szukamy pozostałych pierwiastków:
\(\displaystyle{ \Delta = a^2=4}\)
\(\displaystyle{ x_1=\frac{-a-\sqrt{a^2-4}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_2=\frac{-a+\sqrt{a^2-4}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3=6}\)
\(\displaystyle{ \frac{-a-\sqrt{a^2-4}}{2}+\frac{-a+\sqrt{a^2-4}}{2}=6}\)
Stąd \(\displaystyle{ a=-6}\)