Witam.
Jutro piszę poprawke z wyrażeń wymiernych i mam problem z zadaniami tekstowymi bo nie wiem czy je dobrze rozumiem.
Proszę o przykładowe rozwiązanie tych zadań.
Zad. 1.
Dwóch korektorów, pracując razem, jest w stanie dokonać poprawek w tekście w czasie 8 godz. Gdyby tę pracę miał wykonać pierwszy korektor sam, to zajęłoby mu to 12 godzin. W ciągu ilu godzin wykonałby tęp racę samodzielnie drugi korektor?
Zad. 2.
Łódź musi popłynać 60km w dół rzeki, a następnie 10km w górę rzeki. Prędkość prądu rzeki wynosi 5km/h. Jaka powinna być prędkość własna łodzi, aby cała podróż nie trwałą dłużej niż 10 godzin?
Zad. 3.
Sporządź wykres funkcji \(\displaystyle{ y = \frac{-4}{x+2}-1}\). Podaj dziedzinę, równania asypmtot oraz oblicz miejsce zerowe i punkt przecięcia z osią OY.
Z góry dziękuje i pozdrawiam, Łukasz.
praca klasowa z wyrażeń wymiernych
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
praca klasowa z wyrażeń wymiernych
:::1:::
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}+ \frac{1}{12}= \frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}= \frac{1}{24}}\)
\(\displaystyle{ x=24}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}+ \frac{1}{12}= \frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}= \frac{1}{24}}\)
\(\displaystyle{ x=24}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 01:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 49 razy
praca klasowa z wyrażeń wymiernych
2.
\(\displaystyle{ \frac{v+5}{60}+\frac{v-5}{10} \le 10 \ | \ * \ 60}\)
\(\displaystyle{ v+5+6v-30 -600 \le 0}\)
\(\displaystyle{ v \le 89\frac{2}{7}}\)
\(\displaystyle{ \frac{v+5}{60}+\frac{v-5}{10} \le 10 \ | \ * \ 60}\)
\(\displaystyle{ v+5+6v-30 -600 \le 0}\)
\(\displaystyle{ v \le 89\frac{2}{7}}\)