Witam.
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{4x ^{2}+4x+1 } - \frac{5x}{2x+1} = 0}\)
Teraz tak z tego \(\displaystyle{ 2x+1}\) wiem że \(\displaystyle{ x \neq -\frac{1}{2}}\),
a z tego \(\displaystyle{ 4x ^{2}+4x+1}\) mam obliczyć delte??
Aby rozwiązać to równanie muszę sprowadzić do wspólnego mianownika?? Jeśli tak to jak??
Proszę o rozpisane rozwiązanie.
Dzięki za pomoc
Rozwiąż równanie
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Rozwiąż równanie
tak pierwiastki nawet liczysz i x musi byc rozny od tych pierwiastkow tez.a z tego 4x ^{2}+4x+1 mam obliczyć delte??
a jak liczysz to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}- \frac{1}{2}= \frac{?}{?}}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2009, o 20:26 przez Ateos, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Rozwiąż równanie
niee, zrob tak jak 1/3-1/2 ;]-- 15 kwietnia 2009, 20:40 --mozna, tak jak piszesz:
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{4(x+0,5)^2 } - \frac{5x}{2(x+0,5)}= \frac{1}{2(x+0,5)}( \frac{3x}{4(x+0,5)}-5x)}\) ale to nie jest jeden ulamek
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{4(x+0,5)^2 } - \frac{5x}{2(x+0,5)}= \frac{1}{2(x+0,5)}( \frac{3x}{4(x+0,5)}-5x)}\) ale to nie jest jeden ulamek
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie
okłamałeś mnie i to pewnie świadomie, a ja debil to liczę.... wzór skróconego mnożenia trzeba
sory widzę, że nie specjalnie -- 15 kwietnia 2009, 21:24 --kurde coś mi nie wychodzi robie tak
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{4x ^{2}+4x+1 } - \frac{5x}{2x+1} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{ (2x+1)^{2} } - \frac{5x}{2x+1} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{ (2x+1)(2x+1) } - \frac{5x(2x+1)}{(2x+1)(2x+1)} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3-x - 10x ^{2}+5x }{ (2x+1)(2x+1) } = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{10x ^{2} +4x+3 }{ (2x+1)(2x+1) } = 0}\)
i z tego obliczam sobie x1 i x2 ale w rozwiązaniach mam takie wyniki
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-3- \sqrt{39} }{10}}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-3+ \sqrt{39} }{10}}\)
a mi wychodzi:
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-4- \sqrt{46} }{10}}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-4+ \sqrt{46} }{10}}\)
gdzie zrobiłem błąd??
sory widzę, że nie specjalnie -- 15 kwietnia 2009, 21:24 --kurde coś mi nie wychodzi robie tak
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{4x ^{2}+4x+1 } - \frac{5x}{2x+1} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{ (2x+1)^{2} } - \frac{5x}{2x+1} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{ (2x+1)(2x+1) } - \frac{5x(2x+1)}{(2x+1)(2x+1)} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3-x - 10x ^{2}+5x }{ (2x+1)(2x+1) } = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{10x ^{2} +4x+3 }{ (2x+1)(2x+1) } = 0}\)
i z tego obliczam sobie x1 i x2 ale w rozwiązaniach mam takie wyniki
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-3- \sqrt{39} }{10}}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-3+ \sqrt{39} }{10}}\)
a mi wychodzi:
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-4- \sqrt{46} }{10}}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-4+ \sqrt{46} }{10}}\)
gdzie zrobiłem błąd??
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{4x ^{2}+4x+1 } - \frac{5x}{2x+1} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{ (2x+1)^{2} } - \frac{5x}{2x+1} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3-x - 10x ^{2}-5x }{ (2x+1)(2x+1) } = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{10x ^{2} +6x-3 }{ (2x+1)(2x+1) } = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta =156=(2\sqrt{39})^2}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = frac{-6- 2sqrt{39} }{20}=frac{-3- sqrt{39} }{10}/tex]
\(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-6+ 2\sqrt{39} }{20}=\frac{-3+\sqrt{39} }{10}}\)}\)
\(\displaystyle{ \frac{3-x}{ (2x+1)^{2} } - \frac{5x}{2x+1} = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3-x - 10x ^{2}-5x }{ (2x+1)(2x+1) } = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{10x ^{2} +6x-3 }{ (2x+1)(2x+1) } = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta =156=(2\sqrt{39})^2}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = frac{-6- 2sqrt{39} }{20}=frac{-3- sqrt{39} }{10}/tex]
\(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-6+ 2\sqrt{39} }{20}=\frac{-3+\sqrt{39} }{10}}\)}\)