dla jakich wartości parametru p...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: miasto
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 11 razy

dla jakich wartości parametru p...

Post autor: xxxxx »

Dla jakich wartości parametru p wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{3}-3px+9p-27}\) ma 3 rózne pierwiastki rzeczywiste?
zaudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 26 razy

dla jakich wartości parametru p...

Post autor: zaudi »

zauważmy, że W(3)=0 teraz podziel ten wielomian przez x-3 i dostaniesz funkcje kwadratowa i robisz delte większa od zera:)
mikolajr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 01:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 49 razy

dla jakich wartości parametru p...

Post autor: mikolajr »

\(\displaystyle{ W(x)=x^3-27-3px+9p}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x^2+3x+9)-3p(x-3)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x^2+3x+9-3p)}\)
ODPOWIEDZ