Proszę o rozwiązanie równań: 1 zadanie: \(\displaystyle{ (x+4 )^{2}(x-3 )^{3}=0}\)
2 zadanie: \(\displaystyle{ - x^{2} (x+7)=0}\)
3 zadanie: \(\displaystyle{ x ^{3}+x+1= x^{2}+x+1}\)
4 zadanie:\(\displaystyle{ x ^{3}+6 x^{2} -2x-12=0}\)
Rozwiąż równania
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równania
1., 2.: zastanów się jakie liczby zerują nawiasy (czyli co wstawić za x, by wyrażenie w nawiasie było równe zero)
3., 4. przekształcam do postaci iloczynowej, dalej jak w 1., 2.
3. \(\displaystyle{ x^3-x^2=0 \Leftrightarrow x^2(x-1)=0}\)
4. \(\displaystyle{ x^2(x+6)-2(x+6)=...}\)
3., 4. przekształcam do postaci iloczynowej, dalej jak w 1., 2.
3. \(\displaystyle{ x^3-x^2=0 \Leftrightarrow x^2(x-1)=0}\)
4. \(\displaystyle{ x^2(x+6)-2(x+6)=...}\)