Pierwiastek wielomianu
Pierwiastek wielomianu
Proszę o pomoc w rozwiązanu zadania: Sprawdż czy liczba \(\displaystyle{ a=3}\)jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x^{3}-3x ^{2} -4x+12}\) i znajdż pozostałe pierwiastki wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Pierwiastek wielomianu
\(\displaystyle{ W(3)=27-3\cdot 9-4\cdot 3+12=0}\), więc 3 jest pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-3x^2-4x+12=x^2(x-3)-4(x-3)-(x^2-4)(x-3)=(x-2)(x+2)(x-3)}\), a więc pierwiastkami wielomianu są:
\(\displaystyle{ x_1=2}\)
\(\displaystyle{ x_2=-2}\)
\(\displaystyle{ x_3=3}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-3x^2-4x+12=x^2(x-3)-4(x-3)-(x^2-4)(x-3)=(x-2)(x+2)(x-3)}\), a więc pierwiastkami wielomianu są:
\(\displaystyle{ x_1=2}\)
\(\displaystyle{ x_2=-2}\)
\(\displaystyle{ x_3=3}\)