Rozważmy wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mikador12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 6 lut 2009, o 23:06
Płeć: Kobieta

Rozważmy wielomiany

Post autor: mikador12 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania: Rozważamy wielomiany: 1 zadanie:\(\displaystyle{ U(x)=ax^{2}+bx;}\);
2 zadanie:\(\displaystyle{ v(x)=2x^{3}-11x ^{2}+12x}\);3 zadanie:\(\displaystyle{ w(x)=x-3}\);
Dla jakich wartości współczynników A i B wielomian \(\displaystyle{ U(x)-v(x)}\)jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ U(x)*W(x)?}\)
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Rozważmy wielomiany

Post autor: xanowron »

Staraj się aby Toje posty były czytelne i zwracaj też uwagę na wielkość liter, może tu nie odegra to roli, ale w przyszłości może prowadzić do pomyłek, no i zawsze łatwiej się czyta jak jest równo wszystko

Mamy znaleźć takie \(\displaystyle{ a,b}\) żeby była spełniona równość:
\(\displaystyle{ U(x)-v(x)=U(x) \cdot W(x)}\) (to chyba rozumiesz?)

I teraz podstawiasz to co masz dane i otrzymasz dwa wielomiany po dwóch stronach równości (nic nie przenoś na drugą stronę, nie skracaj i nie bój się że masz jedno równanie i dwie niewiadome)

I jak zapiszesz te wielomiany ładnie, tj. uporządkowane od \(\displaystyle{ x}\) z najwyższą potęgą itp. to pomyśl kiedy dwa wielomiany które otrzymałaś są równe? Na pewno miałaś to na lekcji
ODPOWIEDZ