co z tą funkcjia??

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bartus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lut 2006, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze

co z tą funkcjia??

Post autor: bartus »

witam!! niemam pojecia jak rozumiec te zadania:(

1. Funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie x ε N+ reszte z dzielenia tej liczby przez 4 pomniejszona o 3.

a)podaj zbior wartosci funkcji f
b)podaj 3 miejsca zerowe funkcji f
c)oblicz f(17)+5

2. Dana jest funkcja f, ktora kazdej liczbie naturalnej x przyporządkowywuje liczbe y taką, że 3x+2y=4

a) Dla jakiego argumentu funkcja f przyjmuje wartosc 4?
b) sprawdź, czy funkcja f ma miejsca zerowe.


bardzo prosze o pomoc, chociarz 1 zadanie, z góry dziekuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

co z tą funkcjia??

Post autor: Vixy »

zadanie 2
3x+2y=4 przykład a) 2y=4-3x y=2-1,5x ,y= f(x) , wiec bedzie f(4) = 4-1,5 *2= 1 , tak jest bo w miejsce x wstawiasz te 4
b) miejscem zerowym jest 2-1,5x=0 i rozwiazujesz to równanku .
Awatar użytkownika
redok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Pomógł: 16 razy

co z tą funkcjia??

Post autor: redok »

1.y ε [-3;0]
miejscami zerowymi tej funkcj będą x podzielne prze 4 czyli np: 4,8,12,16....
f(17)+5=-2+5=3


pozdro

[ Dodano: Czw Lut 09, 2006 11:59 pm ]
smerfetka18, wartość funkcji to jest y
a więc poprawka do 2.a)
y=4
3x+8=4
x=-1,(3)

punkt b)wporzo


pozdro
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

co z tą funkcjia??

Post autor: Vixy »

dobrze ze mnie poprawiłeś , argument -x , wartość - y .. Za szybko treść przeczytałam
bartus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lut 2006, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze

co z tą funkcjia??

Post autor: bartus »

dziekuje!:) w sumie 2 zadanie było banalne tylko treść troche zakręcona... mógłbym jeszcze prosić jakieś małe wyjaśnienie do zadania 1 :>??
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

co z tą funkcjia??

Post autor: Lorek »

redok pisze:1.y ε [-3;0]
miejscami zerowymi tej funkcj będą x podzielne prze 4 czyli np: 4,8,12,16....
f(4)=-3, czyli to nie jest miejsce zerowe. Miejscami zerowymi są liczby, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3 czyli np. 3, 7, 11,
a y={-3,-2,-1,0}
ODPOWIEDZ