badanie parametru m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
S?ONECZKO188
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 kwie 2009, o 15:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

badanie parametru m

Post autor: S?ONECZKO188 »

1. Zbadaj, dla jakich wartości parametru m równanie :
\(\displaystyle{ (m-2)x ^{2} +2(2m-3)x+5m-6=0}\)
ma dwa pierwiastki rzeczywiste ujemne.

2.Zbadaj liczbę pierwiastków rzeczywistych wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3} -(m+1)x^{2} +(m-3)x+3}\)
w zależności od wartości parametru \(\displaystyle{ m \in\methbb{R}}\) oraz krotność tych pierwiastków.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2009, o 20:39 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytalny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

badanie parametru m

Post autor: astuhu »

\(\displaystyle{ 1. a) delta > 0,
x_{1} x_{2} > 0,
x_{1} + x_{2}<0

b) delta = 0, x_{o} < 0}\)
ODPOWIEDZ