wielomian - parametr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
yangxikau
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 kwie 2009, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

wielomian - parametr

Post autor: yangxikau »

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego zadania

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
\(\displaystyle{ mx^3-3(m+1)x+m=0}\) nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych.

z góry dziękuję
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

wielomian - parametr

Post autor: Brzytwa »

Ponieważ jest to wielomian stopnia nieparzystego, zatem musiałoby zachodzić \(\displaystyle{ m=0}\). Ale łatwo zauważyć, że wówczas \(\displaystyle{ x=0}\) jest rozwiązaniem tego równania. Wobec tego żądane m nie istnieje.
ODPOWIEDZ