Witam
Kompletnie nie wiem o co chodzi w tym zadaniu:
1. Dobierz wartość a, b i c tak, aby liczby \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) , \(\displaystyle{ 0,3}\) były pierwiastkami wielomianu
W(x)= \(\displaystyle{ ax^{4}}\) - \(\displaystyle{ 3x^{3}}\) - \(\displaystyle{ 8^{2}}\) - \(\displaystyle{ bx^{}}\) \(\displaystyle{ + 3c -1.}\)
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Dobierz wartość aby a,b,c były pierwiastkami wielomianu
Dobierz wartość aby a,b,c były pierwiastkami wielomianu
Podstaw wartości i rozwiąż układ równań z trzema niewiadomymi.
Dobierz wartość aby a,b,c były pierwiastkami wielomianu
Doszedłem do takiego momentu i się zawiesiłem ;/
\(\displaystyle{ c= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ W \frac{1}{2}= \frac{1}{16}a- \frac{3}{8}- 2- \frac{1}{2}b}\)
\(\displaystyle{ W(3)=81a-9-3b}\)
O ile to jest dobrze...
\(\displaystyle{ c= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ W \frac{1}{2}= \frac{1}{16}a- \frac{3}{8}- 2- \frac{1}{2}b}\)
\(\displaystyle{ W(3)=81a-9-3b}\)
O ile to jest dobrze...
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
Dobierz wartość aby a,b,c były pierwiastkami wielomianu
Policz to poprawnie i rozwiąż układ równań
co więcej mogę ci powiedzieć
\(\displaystyle{ c=\frac{1}{3}}\) jest okej, reszta źle
co więcej mogę ci powiedzieć
\(\displaystyle{ c=\frac{1}{3}}\) jest okej, reszta źle
Dobierz wartość aby a,b,c były pierwiastkami wielomianu
Hmm to teraz jest tak:
\(\displaystyle{ c= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ W (\frac{1}{2})= \frac{1}{16}a- \frac{19}{8}- \frac{1}{2}b}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{16}a=- \frac{19}{8}- \frac{1}{2}b}\) \(\displaystyle{ /\cdot -\frac{16}{1}}\)
czyli
\(\displaystyle{ a=38-8b}\) ?
\(\displaystyle{ W(3)=81a-153-3b}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ W (\frac{1}{2})= \frac{1}{16}a- \frac{19}{8}- \frac{1}{2}b}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{16}a=- \frac{19}{8}- \frac{1}{2}b}\) \(\displaystyle{ /\cdot -\frac{16}{1}}\)
czyli
\(\displaystyle{ a=38-8b}\) ?
\(\displaystyle{ W(3)=81a-153-3b}\)
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Dobierz wartość aby a,b,c były pierwiastkami wielomianu
musisz zrobic 3 rownania z 3 niewiadomymi a,b,c wstawiajac kolejno za x pierwiastki i przyrownujac do zera. wystarczy ze policzysz uklad 3 rownan z 3 niewiadomymi